Dell PowerEdge T140 Sunucu
En düşük maliyetli kule tipi PowerEdge arıyorsanız, Dell T140 aradığınız cevap olabilir. Bu incelemede, Dell T140'a birkaç farklı açıdan bakacağız. Sistemi harekete geçiren donanımı inceleyeceğiz. Birçok yönetici, Dell PowerEdge T140'ın yönetim için tanıdık iDRAC 9'u kullanmasını sevecektir. İşlem sırasında PowerEdge Dell T140'ı da test edeceğiz ve yapılandırabileceğiniz bir dizi farklı işlemci seçeneği kullanarak nasıl performans gösterdiğini göreceğiz. Sonunda, Dell PowerEdge T140'ın rakiplerine nasıl ulaştığını göreceğiz.
Dell PowerEdge T140 Donanımına Genel Bakış
Boy söz konusu olduğunda, Dell T140 360 mm x 175 mm x 454 mm ölçülerinde nispeten küçük bir mini kuledir. Bunun yerine, ince bir optik sürücü yuvası ile birlikte USB ve servis bağlantısı bulunur.
Sac metal, bu sınıf makinelerde bazen vidalar ve keskin metallerle temel bir anakartın etrafına sarılır, ancak Dell T140'ta böyle değildir. PowerEdge T140, kasayı açmaya çalışırken düşük maliyetin mutlaka şirketin kalite ilkelerinden vazgeçmek anlamına gelmediğine dair ilk ipucunu veriyor. Burada kullanımı kolay güzel bir kilitleme mekanizması var. Buna karşılık, büyük satıcılardan bile birçok rekabetçi sistem, vidalarla tutulan basit bir sac yan panel kullanır. Bu ilk başta en önemsiz özellik gibi görünse de, bu açıkça Dell EMC ürün ekibinin kullanıcıya kaliteli bir deneyim sunmak amacıyla doğru bir şekilde tasarladığı bir maliyet artırıcıdır.
Kasanın içinde sistemin temel düzenini görebiliyoruz. Bir mATX yan anakartı, ATX boyutunda bir güç kaynağı, bir optik bölme ve dört adet 3,5" sürücü bölmesi vardır.
3.5" yuvalar kabloludur ve aletsiz tepsilerdedir. Aynı zamanda, bu tür bir çözüm bu makine sınıfında yaygındır ve genellikle acemi bir BT yöneticisinin veya makul bir yerinde çalışanın sürücüleri değiştirmesi için yeterince kolaydır. Diğer bir kalite alanı ise, sürücü bağlantılarının okunması kolay olması için büyük harflerle etiketlenmiş olmasıdır. Sürücü takan sınırlı görüşe sahip olanlar için, büyük etiketlere sahip olmak gibi küçük bir adım, süreci kolaylaştırır.
Tipik olarak, ultra düşük maliyetli segmentte depolama için anakartın yerleşik SATA denetleyicisi kullanılır. Dört adede kadar SATA III 6.0 gbps şerit sağlayabilen bir SFF-8087 başlığı görülebilir. SFF-8087 konektörü genellikle SAS ile ilişkilendirilir, ancak bu bağlantı noktası yalnızca SATA'dır. Optik sürücü veya başka bir sabit sürücü için etiketlenmiş geleneksel bir SATA III 6.0 gbps 7 pinli SATA bağlantı noktası da görülebilir.
PCIe bağlantısı, bir dizi dört yuva aracılığıyla sağlanır. Burada resmedilen bir PERC kartımız var. M.2, sunucularda popüler bir NVMe SSD form faktörü haline geldi. Dell EMC, önyükleme için bir veya iki SATA M.2 sürücülü bir BOSS kartının kullanılmasına izin verir, ancak NVMe sürücüleri farklı bir kullanım durumu içindir ve daha fazla performans sunar.
Bunlar oldukça basit bir settir:
- PCIe 3.0 x8 (x16 fiziksel konektör)
- PCIe 3.0x1
- PCIe 3.0x8
- PCIe 3.0 x4 (x8 fiziksel konektör)
Bu sunucu sınıfıyla, G/Ç bağlantısı Intel'in temel platformuyla sınırlıdır. Daha fazla PCIe bağlantısı istiyorsanız, Intel Xeon Ölçeklenebilir tabanlı Dell T440 gibi üst düzey ürünlere gideceksiniz.
Güç kaynağı için Dell EMC, 80Plus Gold dereceli 365 W'lık bir birim kullanır. 500W altı PSU'lar için 80Plus Gold hala çok iyi kabul ediliyor. Dell EMC'yi, alıcıların daha düşük işletim maliyetlerine sahip olmalarını sağlamak için burada endüstri standardı verimlilik dereceli bir PSU'yu tercih ettiği için takdir ediyoruz.
Arka G/Ç panelinde geleneksel bir seri bağlantı noktası, VGA bağlantı noktası ve eski G/Ç için dört USB 2.0 bağlantı noktası bulunur. Birinde ayrıca her biri iki 1GbE bağlantı noktasından birinin altında oturan iki USB 3.0 bağlantı noktası bulunur. Dell EMC yine ekstra bir adım attı ve bant dışı yönetim için daha sonraki bir bölümde odaklanacağımız özel bir iDRAC bağlantı noktasına sahip.
Bizim yaptığımız gibi çok sayıda sunucuyu incelerseniz, Dell EMC PowerEdge T140'ın bütçe dostu olacak şekilde tasarlandığını görmek oldukça kolaydır. Aynı zamanda, PowerEdge ekibi maliyetleri dengeleme konusunda harika bir iş çıkarırken, düşük maliyetli sistemin iyi inşa edildiğini hissettirmeye devam etti. Diğer alternatiflere kıyasla PowerEdge çözümünün genel kalitesine katkıda bulunan kilitleme mekanizması ve etiketler gibi vurguladığımız küçük özellikler var.
Dell T140'ın Sunucu Yönetimi Nasıl?
Yönetim tartışmamızda iDRAC'a ve bireysel bir sunucuyu yönetmek için kullanılan bazı araçlara odaklanacağız. Şirketin Dell EMC PowerEdge MX incelememizde gördüğümüz gibi sunucu filolarını yönetme teklifleri var , ancak bunlar birkaç ek inceleme olabilir. Bunun yerine sunucunun uzaktan yönetim arayüzüne erişmeye çalıştığınızda, şirketin Intel Xeon deneyimine eşdeğer standart bir arayüz göreceksiniz. Dell EMC PowerEdge T140, iDRAC 9'u kullanır. Fark ettiğimiz ilk şeylerden biri, web kullanıcı arayüzünün hızlı yanıt vermesiydi. Bu nesil ile Dell EMC, iDRAC çalıştıran CPU'yu yükseltti. Bu, PowerEdge sunucusunun daha fazla veri toplayabileceği, filo yönetimi denetleyicilerine daha fazla veri gönderebileceği ve daha da önemlisi sayfaları daha hızlı oluşturabileceği anlamına gelir.
iKVM özelliği, sorun giderme söz konusu olduğunda en iyi yatırım getirilerinden birine sahip olduğu için bugün herhangi bir sunucu için olmazsa olmaz bir özelliktir. iDRAC 9, Java, ActiveX ve HTML5 dahil olmak üzere çeşitli iKVM konsol modlarına sahiptir. iDRAC gibi modern sunucu yönetimi çözümleri, esasen daha büyük sistemleri yönetmeye adanmış yerleşik IoT sistemleridir. Bu nedenle, iDRAC'ın hizmet modülü için bir dizi yapılandırma ayarı vardır, böylece örnek olarak uygun ağ bağlantısını kurabilirsiniz. İzleme açısından iDRAC, istatistikler veren temel bir panoya sahiptir. Bu genellikle bir akıl sağlığı kontrolü olarak kullanılabilir.
Bireysel metrikler ilginç olsa da, daha büyük resmin anlamı, bu izlemenin daha büyük izleme ve yönetim çözümlerini besleyebileceğidir. Dell EMC'nin kendi araçları vardır ve sektörde de etkindir, bu nedenle 3. taraf bir araç kullanıyorsanız iDRAC'ın desteklenme olasılığı yüksektir. Bu veri toplamanın bir kısmı, envanterleme sistemleri gibi basit görevleri içerir. Farklı zamanlarda satın alınan sunucuların biraz farklı konfigürasyonlara sahip olması yaygındır. iDRAC, bu verileri yönetim araçlarına sunabilir. Göstermek istediğimiz göze çarpan bir özellik, bir BIOS yapılandırma sayfasıydı. Bir web kullanıcı arayüzü aracılığıyla BIOS değişiklikleri yapılabilir. Bu şaşırtıcı. Siz (veya BT yöneticiniz) eski bir yöntem kullanarak BIOS değişikliği yapmak zorunda kaldıysanız, bu çok büyük bir avantajdır. iKVM'yi kullanmak, süreç için büyük bir yükseltmeydi, ancak yine de zahmetliydi. Bir yönetici, bir sistemi uzaktan yeniden başlatır ve BIOS'a girmelerini sağlamak için DEL, F2 veya diğer tuş vuruşlarına öfkeyle saldırır. Oradan, daha az gelişmiş 2018 BIOS kurulumlarından bazıları, UI tasarımcılarının 1990'ların başlarındaki DOS programlarını idolleştirdiği gibi görünüyor. Daha gelişmiş BIOS kurulumlarından bazıları daha çok Windows 2000 dönemi programlarına benziyor. BIOS'u iDRAC kullanılarak yapılandırılabilir hale getirerek, modern bir UI kullanabilir ve bu hoş olmayan süreçten kaçınabilirsiniz.
Dell T140'ın Bilgi İşlem Performansı Nasıl?
Bu alıştırma için, yıllardır kullandığımız platformlar arası “en küçük ortak payda” sonuçlarını ve güncellenmiş Linux-Bench2 komut dosyalarımızdan birkaç sonucu görmemize yardımcı olan eski Linux-Bench komut dosyalarımızı kullanıyoruz. Bu noktada, kıyaslama oturumlarımızın çalışması günler alıyor ve binin üzerinde veri noktası üretiyoruz. Ayrıca, yazılımlarının en yeni donanımlarda nasıl çalıştığını görmek isteyen yazılım şirketleri için iş yükleri çalıştırıyoruz. Sonuç olarak, bu, topladığımız ve herkese açık olarak paylaşabileceğimiz verilerin küçük bir örneğidir. Pozisyonumuz her zaman bazı ücretsiz veriler sağlamaktan mutlu olmamızdır, ancak DemoEval hizmetimiz gibi şirketlerin laboratuvarımızda kendi iş yüklerini çalıştırmalarına izin veren hizmetlerimiz de vardır.
Dell T140'ın Güç Tüketimi Nasıl?
Extech TrueRMS Güç Analizörü 380803'ü yerleşik laboratuvarda 120V güçte Dell EMC PowerEdge T140 kullanımının farklı noktalarında ölçüm yapmak için kullandık. Tower sunucular, yüksek güçlü veri merkezlerinden ziyade ofislerde daha fazla zaman harcama eğilimindedir, bu nedenle testlerimizi neden daha düşük voltajda yapıyoruz.
Dell T140 Modelleri Nelerdir?
Dell T140 serisine ait olan DELL PET140TR5 modeli en çok tercih edilen sunuculardan biridir. İşletmenize ve ihtiyaçlarınıza özel konfigüre edebilirsiniz. Ek donanım, yazılım ve konfigürasyon için destek ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Dell T140 Fiyatları Nelerdir?
Dell T140 sunucu fiyatları; sahip olduğu donanım,yazılım ve özel konfigürasyonlara bağlı olarak $1399 ile $1999 aralığında değişmektedir. İşinize özel fiyat teklifi almak için iletişime geçebilirsiniz.
Dell T140'a Teknik Olarak Benzeyen Diğer Sunucular Hangileri?
Dell T140'a benzer diğer bazı sunucu modelleri şunlardır;